Laupäev, aprill 20 2024

Aprilli esimesel nädalavahetusel, 4.–6. aprillil muutuvad Tallinna olulisemad muusikaklubid, teatri- ja kontserdisaalid, baarid ning kohvikud taas muusikasõpradest ja artistidest kihavaks festivalitandriks. Juba viiendat korda pealinna vallutaval talendifestivalil Tallinn Music Week astub tänavu üles 233 artisti 20 riigist, neist 165 esinejat Eestist.

TMW by Tõnu Tunnel

Tekst: Ivo Kiviorg
Fotod: Tõnu Tunnel

Muusikasõpradele ja tavakülalistele on asi üpris lihtne ja selge: see on võimalus avastada uut ja põnevat, toetada oma lemmikuid, pidutseda ja nautida kogu TMW muusikastiilide skaalat, mis ulatub klassikalisest muusikast pungini, folgist metal’ini ning džässist dubstep’i ja hiphopini. Kes pole muidu jõudnud end kohaliku muusikaeluga kurssi viia, see võib võtta seda festivali kui Eesti muusika kiirkursust. Tuleb end vaid kokku võtta ja teha valik rikkalikust programmist, kus on peale õhtuste kontsertide veel tasuta linnalavad, prii sissepääsuga vestlusringid veinibaaris Paar Veini ning kõigele lisaks sel aastal võimalus teha ka restoranituur.

Husky Rescue (FIN)-Tõnu TunnelSamas on sellise festivali eesmärk olla hoopis midagi enamat kui lihtsalt pidupäev. Tallinn Music Weeki teine ja tõsisem pool on muusikatööstuse konverents, mis pakub platvormi siinsetele muusikutele ja mänedžeridele, klubidele ja korraldajatele, loomaks olulisi kontakte – seda muidugi ka omavahelise parema koostöö nimel, aga peamiselt just festivali väliskülalistega. Nimelt sõidab selleks nädalavahetuseks Tallinnasse suur hulk välispressi, plaadifirmade esindajaid, agente, mänedžere ja festivalide korraldajaid. Need enamasti ülitiheda ajagraafikuga inimesed võtavad terve nädalavahetuse, et keskenduda just Eesti muusikale. Lihtsustades võiks tuua võrdluse, et kui varem pidid bändid välismaise plaadifirma lepingu lootuses saatma pooleldi huupi promopakke ja e-maile, siis nüüd on neil võimalik tutvuda võtmetegelastega konverentsil ning seejärel anda laval endast parim.

Tulemused räägivad enda eest: 2009. aastal 65 bändiga alustanud festivalist on kasvanud oluline rahvusvahelise mõõtmega festival, kuhu tahavad tulla mängima ka välisartistid ning välisdelegaatide huvi on juba pea iseenesest mõistetav. Varem maailma muusikakaardil avastamata alal võib tasapisi rääkida juba esimestest edulugudest – nagu näiteks Ewert and the Two Dragons. Sel aastal on oodata lisaks muusikatööstuse tähtsatele ninadele külla ka rohkem naaberriikide muusikasõpru ning seda loodetavasti aasta-aastalt kasvavas mahus. Meil on palju-palju andekat, eristuvat ja põnevat muusikat, mida maailmale pakkuda.

Äärmiselt tihedast programmist läbi närimiseks on festivali kodulehel abimees, mis võimaldab artistiprofiilide ja ajakava põhjal panna kokku oma isikliku programmi. Tee proovi: www.tmw.ee

Margo RindemaaEeskujuna annab soovitused ja vihjed oma kavast bändi Who Framed Roger Moore? asutaja ja kitarrist Margo Rindemaa, kes ise astub üles klubis Tapper Pigfarm Musicu esitluskontserdil 6. aprillil kell 23.00.

Of Roofs, Genes and Stolen Meanings

Tapperis, 6. aprillil kell 22.15

Of Roofs, Genes and Stolen Meanings on nähtus omaette ja esindab minule vägagi istuvat muusikastiil. Ei hakkaks peensustesse laskuma ja näpuga järge ajama, mis metal’i alažanriga tegu on, piisab sellest, et Juni Tenison on teinud väga head tööd, et O.R.G.A.S.M-i sõnum ja kontsept kuulajani jõuaks.

Burn Still

Tapperis, 6. aprillil kell 21.30

Teine mulle eriti imponeeriv grupeering vabariigis! Oli võimalus olla nende 2012. aastal ilmunud plaadi „Rise” kaasprodutsendiks. Soovitan seda bändi kindlasti tšekata igal endast lugupidaval hardcore’i või metal’i fännil.

Khroma

Stanford Musicus, 4. aprillil kell 17.00 ja Tapperis kell 22.15

Kindlasti lähen vaatama põhjanaabrite bändi Khroma, kellega meil WFRM?-iga on väga hea läbisaamine ja õhus ka ühise kontserdi plaanid.

Lauri-Dag Tüür

Bibabos, 5. aprillil kell 21.30

Muidugi vaatan üle ka oma kunagise bändi Loom kaaskitarristi Lauri-Dag Tüüri kontserdi.

Luka
Rock Cafés (A-saal), 5. aprillil kell 20.00

Kui mul vähegi aega jääb, siis lähen kindlasti vaatama ka Lukat, sest ta tundub olevat huvitav artist ainuüksi juba video pärast, mis tal ilmunud on.

Tallinn Daggers

Von Krahli teatris, 4. aprillil kell 00.30

Kindlasti soovitan Tallinn Daggersi kontserti, sest nende uus live-koosseis tuleb ju üle vaadata.

TMW reklaam

Previous

Põhikooli õpiku elektrooniline variant on avatud

Next

Muddy Watersi austusturnee jõuab Eestisse

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also