31. mail 2007 saatsin välja sõnumi – sündinud on Kitarrikool internetis, mis pakub uudset võimalust õppida pillimängu kodust lahkumata. Hommikul käisin Terevisioonis, päeval andsin paar intervjuud veel ja õhtuks oli Kitarrikoolil 500 õpilast. Hiljem juba 5000 ja tipphetkel 12 000. See oli 1% kõigist eesti keelt kõnelevatest inimestest maailmas. Nüüd, 10 aastat hiljem on interneti vahendusel õppimine hulga tavalisem ja võib tekkida õigustatud küsimus: Millist uudist on selles valdkonnas täna võimalik pakkuda? Aga näe – on.

Algne Kitarrikool toimis väga lihtsal põhimõttel – õppija vajab tagasisidet. Selleks salvestasid õppijad oma ülesanded ja laadisid veebi, kus mina või hiljem teised õpetajad neid kuulasid ja kirjalikku tagasisidet andsid. Peagi olin probleemi ees, et kuidas sellist projekti skaleerida, kui õpetaja jääbki oma aega müüma? Kuulates läbi paar tuhat “Sepapoiste” esitust oli selge, et inimesed ei tee isikupäraseid vigu, vaid neid on väga piiratud arv. Mõtlesin automaatsele tagasisidele, aga vales suunas. Nimelt alustasin üht riistvaraprojekti, mis oleks kitarri ühe kleepsu abil puutetundlikuks teinud. Siis aga juhtus midagi huvitavat…

Doktorantuuri ajal tegin Tartus lisaks e-kursustele ka “päris” grupikursuseid ja ühele neist tuli ka arvutiteadlane Margus Niitsoo, kes oli hiljuti omandanud Eesti noorimana doktorikraadi. Ta oli juba tuttav mu õpikuga ja e-kursusega ning mõistis mu probleemi. Hakkasime koos arendama automaatset tagasisidet, millele panime nimeks MatchMySound. See tehnoloogia pole kitarrikeskne ja täna kasutatakse MatchMySoundil põhinevaid tooteid tuhandetes USA üldhariduskoolides, UK-s ja Indias. See kõik aga pole enam Kitarrikooliga seotud, vaid hoopis üks teine lugu.

Mis sai aga Kitarrikoolist? Nagu rätsepal pole kingi, istus Kitarrikool oma kümneaastase tehnoloogia otsas ja järjest tulid uued põlvkonnad, kes kitarri õppida tahtsid. Kitarrikooli 10. sünnipäev andis ettekäände leida see aeg, et ka Kitarrikool uuele tehnoloogiale viia. Tänasest töötab Kitarrikool värskel Moodle’i platvormil ja kõik kursused on varustatud MatchMySound (TM) automaatse tagasisidega.

Ka inimlik faktor pole kuhugi kadunud ning vanade aegade mälestuseks alustan esmaspäeval, 5. juunil kursust, kus kombineerin e-õpet, automaatset tagasisidet, paberist õpikut ja inimlikku lähenemist. Vt. rohkem ja pane end kirja

Fakte Kitarrikooli kohta:

  • 10 tegutsemisaastat
  • 12 000 õpilast
  • 10 e-kursust
  • 5 trükis ilmunud õpikut
  • 3 aastat ja 12 numbrit ajakirja KITARR
  • Koolikitarr.ee projekt, mis viis kitarri põhikooli
  • Sajad grupikursused üle Eesti
  • MatchMySound automaatne tagasiside

Aitäh kõigile õpilastele, õpetajatele ja kaasaelajatele!

Intervjuu Kristo Käoga Elmari hommikuprogrammis 2. juunil 2017 

LIITU KURSUSEGA

NB! Intervjuus mainitud kursusega saab liituda siin https://kitarrikool.ee/mod/forum/discuss.php?d=13#p13

 

Previous

Jazz’n’Motion − džäss ja liikumine

Next

Roomet Jakapi ja Mart Soo „Ärkvelsilm”

Check Also