Neljapäev, märts 28 2024

11. aprillil tuleb Eestisse kahekordne Grammy nominent Tommy Emmanuel, kes on üks Austraalia respekteeritumaid muusikuid. Üle viie aastakümne pikkuse karjääriga kitarristi teed ristuvad tänaseni parimate muusikutega üle kogu maailma. On olemas kitarristid ja on olemas tunnustatud ja andekad kitarristid, Tommy Emmanuelile sobib viimane kirjeldus.

Paul Neitsov ja Tommy Emmanuel (foto: Kris Moor)

Tommy unikaalne mängustiil – ta ise nimetab seda lihtsalt finger style – on kitarri mängimine sellisel viisil, nagu on see omane pianistidele, kus kasutatakse mängides kõiki kümmet sõrme. Kui tavapärases olukorras mängivad meloodiat, rütmi, bassi ja trummi erinevad bändi liikmed, siis Tommy teeb seda kõike üksi – mängides vaid kitarril. Kitarrilegend Chet Atkins oli üks esimesi, kes inspireeris teda lapsena proovima fingerpicker stiili. Aastakümneid hiljem sai Atkinsist endast Emmanueli suurim fänn.

Eestis on Tommy Emmanueli soojendusartistiks meie oma muusik Paul Neitsov, kelle arvates on Tommy elavatest kitarrimängijatest kõige rohkem mõjutanud kogu kitarrimuusika arengut. Paul ise on lõpetanud kitarri eriala Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis Oleg Pissarenko käe all. Ta on andekas noor, kes on oma mängustiili poolest Eesti muusikamaastikul juba nõutud muusik. 2013. aastal võitis Paul Elleri rütmimuusika osakonna omaloomingukonkurssil ERMO parima instrumentalisti auhinna. Mis aga on Pauli arvates peatselt saabuva külalise edu taga?

„Olen tema kohta kuulnud väga vastakaid arvamusi, kuid tema suhtumine sellesse, mida ta teeb, on niivõrd suursugune, tema keerukad rütmid segunevad viie sõrme sõrmitsemisega ja välkkiirete käikudega, mille tulemusena tekib heli nagu mängiks mitu kitarri korraga,” on Paul Neitsov vaimustuses. „Kõik näevad, et ta on virtuoos, kes valdab enda instrumenti põhimõtteliselt täiesti perfektselt. Samuti on ta äärmiselt artistlik ja kuigi ta on laval enamasti üksi, on lava teda ääreni täis. Tema kontserdil ei hakka mitte kunagi igav. Ja isegi kui ta mängib kellegagi koos, siis laval näed eelkõige teda. Ta arvestab muusikuna väga teistega, kuigi publik märkab jällegi vaid teda. Tal on meeletu karisma.”

Tema kitarrimängu kohta on Paul kuulnud ka seda, et mõnede arvates on tegu suuresti show’ga ning see muusika ei ole hingele. „Tegelikult on see maitseasi. Fakt on kindlasti see, et ta on elavatest kitarrimängijatest kõige rohkem mõjutanud kitarrimuusika kulgemist kogu maailmas. Inimene, kes mängib mingil tasemel akustilist kitarri, on kindlasti mänginud mõnda Tommy Emmanueli lugu või õppinud tema tehnikaid. Minu enda õpetajad on olnud samuti Tommy Emmanueli austajad,” räägib Paul Neitsov.

Mis aga puutub Tommy Emmanueli, kellega koos Paul Neitsov musitseerima hakkab, siis tema on oma karjääri jooksul salvestanud Rolling Stones’i Bill Wymaniga ja tuuritanud koos Shania Twainiga. Emmanuel tegi endale nime, kui ta hakkas mängima tsirkuses oma sünnimaal Austraalias. Tema lood pärinevad klassikute juurtest nagu Chet Atkins ja Mel Travis, peale seda alustas ta oma teekonda koos B.B. Kingi, Larry Carltoni, Stevie Wonderi ja Billy Joeliga.

Piletid müügil piletilevis!

Previous

Raskemuusikasõprade lihavõtted tulevad verised!

Next

Tallinn Music Week: kirev loomekarussell tiirleb täistuuridel

Check Also